indyjska-potrawka

Indyjska Potrawka Warzywna 7


Indyjska Potrawka Warzywna to połączenie polskich warzyw i indyjskich, aromatycznych przypraw. To pyszne, wegetariańskie danie, które najlepiej smakuje z chlebkiem naan! Danie dla każdego fana korzennych smaków!

Ponieważ obecnie staram się aby na moim talerzu lądowało jak najwięcej warzyw to danie jest w sam raz! Pamiętajcie, że mrożone warzywa (których użyłam do przygotowania tej potrawy) nie tracą na swoich właściwościach i warto mieć ich zapas w zamrażarce na ciemną godzinę.

indyjska-potrawka

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na indyjskie smaki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉
Ziemniak i Spółka

Indyjska Potrawka Warzywna

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

mrożona mieszanka warzywna (ziemniaki, kalafior, marchewki itd) 400g

cebula 2 sztuki

kardamon 1/3 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

cynamon 1/3 łyżeczki

chili wg uznania

kminek 1/3 łyżeczki

curry 1 łyżeczka

wędzony ser, pomidor, nerkowce do podania

chlebek naan:

świeże drożdże 5g

ciepła woda 30ml

cukier 1 łyżeczka

mleko 1 łyżeczka

jajko 1 sztuka

mąka pszenna ok. 100g

ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

oliwa do smażenia

Wykonanie:

Ciasto na chlebek naan można nastawić dzień wcześniej. Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy mleko, czosnek i jajko.

Mieszamy dokładnie i dodajemy do mąki. Całość zagniatamy. Jeżeli jest taka potrzeba to dodajemy więcej mąki. Odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia pod ściereczką lub wstawiamy do lodówki na noc.

Ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na pół. Rozwałkowujemy delikatnie i smażymy na odrobinie oliwy ok. 4-5 minut z obu stron. Warzywa gotujemy ok. 20 minut.

Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy do niej ugotowane warzywa i przyprawy. Całość podajemy z serem wędzonym i pomidorem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

  • Indyjska kuchni jest idealna na tę porę roku, bo nie tylko jest aromatyczna, ale piekielnie rozgrzewa 🙂 Uwielbiam!

    • Dokładnie tak 🙂

  • Nie znamy zbyt blisko indyjskiej kuchni ale danie wygląda smakowicie 🙂 Planujemy wybrać się do indyjskiej wege knajpki w przyszłości 🙂

  • Super danie, apetycznie się prezentuje:)

  • To teraz pora byś wypróbowała nasz góralski moskol 🙂 Wygląda tak samo, ale na pewno różni się w smaku 🙂

    • Koniecznie muszę wypróbować! 😀

  • Fabryka Pomysłów

    takie aromatyczne dania bardzo chętnie jem właśnie o tej porze roku 🙂