kakaowo-orzechowo-szpinakowe-ciasto

Kakaowo-Orzechowo-Szpinakowe Ciasto 5


Popłynęłam przyznaję się 😀 Miałam za dużo jajek w lodówce – stąd ciężki biszkoptowy spód; kupiłam zdrowe masło orzechowe i miałam ochotę na serek mascaropne – stąd pomysł na wspaniały krem; od dawna brakowało mi szpinaku w cieście, więc znalazło się i miejsce dla niego. Kakaowo-Orzechowo-Szpinakowe Ciasto… ciekawe połączenie 😀

kakaowo-orzechowo-szpinakowe-ciasto

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj -> klik!

Kakaowo-Orzechowo-Szpinakowe Ciasto

ok. 12 porcji (1 porcja to ok. 430 kcal)

czas przygotowania to ok. 1h 45 min (w tym 1g 30 minut pieczenia)

koszt to ok. 22 zł

Składniki:

biszkopt:

jaja 7 sztuk

ksylitol lub cukier 40g

mąka pszenna 180g

kakao 50g

krem:

serek mascarpone 500g

masło orzechowe 125g

spudrowany ksylitol lub cukier puder 30g

ciasto szpinakowe:

szpinak 125g

mąka pszenna 75g

ksylitol 40g

jajko 1 sztuka

olej 40g

Wykonanie:

Białka ubić z odrobiną soli. Następnie dodajemy ksylitol i ponownie ubijamy. Po dodaniu żółtek miksujemy tylko chwilę. Do jajek przesiewamy mąkę i kakao.

Delikatnie mieszamy łopatką i przenosimy do foremki (ja użyłam takiej o średnicy 26 cm). Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut. Składniki na krem miksujemy i odstawiamy.

Szpinak rozmrażamy i odciskamy z wody lub delikatnie podsmażamy. Jajko ubijamy z ksylitolem, a następnie z olejem. Przesiewamy do niego mąkę i dodajemy szpinak.

Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez ok. 50 minut. Kiedy ciasta wystygną na biszkopt wykładamy krem, a następnie posypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym.

Podajemy po schłodzeniu.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

  • Szpinakowego ciasta jeszcze nie próbowałam, bo domownicy chórem odpowiedzieli jedno wielkie NIE, kiedy chciałam podjąć próbę, ale w takim połączeniu kakao-orzech-szpinak to im nie odpuszczę 😀

  • próbowałam kiedyś ten miks mascarpone + masło orzechowe. to jest po prostu cudo! A pomysł na szpinakowy wierzch bardzo oryginalny, ciekawa jestem bardzo jak smakuje 🙂

  • Nie bałaś się poeksperymentować i super Ci to wyszło 😀