lody-ryzowe

Lody Ryżowe 7


Zima zawsze kojarzy mi się z końcem starego i początkiem nowego. Zima, śnieg i mróz powtarzają się co roku i przypominają o tym, że właśnie skończył się jeden rok, a przychodzi następny. To czas kiedy mogę podsumować zeszły rok i przygotować się na nadchodzący. Lubię zimowe wieczory i poranki ze śniegiem za oknem. Lubię domowe desery. Ten zimowy weekend uczciłam lodami ryżowymi. Proste, a jednak przyjemne w smaku. Ryż na mleku z laską wanilii zna większość z nas. Lody ryżowe to nowy sposób na nadanie codzienności innej formy.

Mogę śmiało powiedzieć, że to był dobry pomysł… wieczór z miseczką takich lodów to coś czego mi brakowało.

lody-ryzowe

Ryż na mleku (w formie puddingu) nie jest w Polsce niczym wyjątkowym. Może Was to zdziwi, ale w niektórych krajach jest zupełnie inaczej. Jest to bardzo często przygotowywany deser w krajach skandynawskich. Szczególnie związany z okresem świąt Bożego Narodzenia. Tradycja dotycząca puddingu ryżowego w Norwegii bardzo przypomina mi moją rodzinną. Z tym, że w przypadku tej pierwszej szczęście w nadchodzącym roku będzie miał ten kto znajdzie w puddingu migdał, a u mnie ten kto natrafi na ziarenko pieprzu w pierogach.

Pudding ryżowy doskonale nadaje się do przygotowania lodów. Kto z nas ich nie kocha? A ja szczególnie, bo kupnych lodów nie jem, więc każda domowa alternatywa to dla mnie wielkie szczęście 🙂

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ryż to kliknijcie tutaj -> klik!

Lody Ryżowe

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania to ok. 3h 30 min (z czego 2 godziny to mrożenie lodów,  25 minut to gotowanie)

koszt to ok. 12 zł (1 porcja to tylko 2 zł)

Składniki:

ryż biały 135 g

mleko 2% 1 litr

laska wanilii

ksylitol lub cukier 75 g

żółtka jaj 5 sztuk

mleko zagęszczone 220 ml

mrożone owoce (truskawki, maliny) 250g

woda ok. 20 ml

ksylitol lub cukier 25 g

mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Wykonanie:

Ryż zalewamy ok. 0.5 l mleka, dodajemy wanilię i gotujemy (mieszając) ok. 5 minut. Następnie dolewamy 0.25 l mleka i gotujemy kolejne 5 minut.

Po tym czasie dolewamy do garnuszka pozostałe mleko i gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Zdejmujemy do wystygnięcia na ok. 15 minut. Następnie dodajemy do ryżu żółtka, ksylitol i mleko zagęszczone.

Dokładnie mieszamy i podgrzewamy całość jeszcze 5 minut. Tak przygotowaną masę wykładamy do pojemnika próżniowego lub mniejszych pojemniczków i po ostygnięciu zamykamy w zamrażarce na min. 2 godziny.

Lody wyjmujemy 30-45 minut przed podaniem. Sos przygotowujemy przez ugotowanie owoców z wodą i ksylitolem. Kiedy owoce się rozmrożą i sos będzie się gotować dodajemy mąkę ziemniaczaną.

Mieszamy i po ok. 5 minutach zdejmujemy z ognia i blendujemy. Lody podajemy z sosem owocowym.

 

Zapisz