zimowa-zupa

Zimowa Zupa Grzybowa 2


Chociaż zupa grzybowa kojarzy mi się nierozłącznie z wigilią to lubię przygotowywać ją w różnych wydaniach i o każdej porze roku. Ważne aby była głęboka w smaku i aromatyczna dzięki dodatkowi własnoręcznie zbieranych grzybów. Nie przepadam za samym procesem zbierania, czyszczenia i suszenia grzybów, ale wizja późniejszego ich wykorzystania dodaje motywacji. W końcu grzyby to wspaniały dar leśnej natury, który doskonale smakuje na naszych talerzach.

Moja dzisiejsza wersja zupy grzybowej jest trochę wariancją pomiędzy zupą grzybową i cebulową. Lekko ostra, podana z łyżką jogurtu greckiego i koperkiem.

zimowa-zupa

Jest idealna na zimowy wieczór. Doskonale rozgrzewa i nasyca.

Nie wymaga wiele pracy, a jedynie wcześniejszego moczenia suszonych grzybów. Później pozostaje czekać na ugotowanie i wdychać grzybowe zapachy.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na zupę to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Wytrawne potrawy wigilijne 2.

Zimowa Zupa Grzybowa

2 porcje (1 porcja to ok. 100 kcal)

Składniki:

suszone grzyby 35g

bulion warzywny lub woda 500ml

cebula biała 2 sztuki

por 1 sztuka

jogurt grecki 2 łyżki

koperek do podania

masło do smażenia

tymianek, sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na noc. Na odrobinie masła podsmażamy posiekaną cebulę i por (ok. 2-5 minut). Przenosimy warzywa do garnka, dodajemy wywar z grzybów i bulion.

Całość przyprawiamy i gotujemy ok. 20 minut. Podajemy z łyżką jogurtu greckiego i koperkiem.

 

Zapisz

Zapisz

  • Nie wiem, czy kiedykolwiek jadłam zupę grzybową, ale pieczarkową się zachwycam, więc czuję, że i ta by mi bardzo smakowała 🙂

    • Jak dla mnie grzybowa to najbardziej aromatyczna i głęboka w smaku zupa, więc bardzo polecam spróbować 🙂